PC powers on, doesn't "post"

A forum for video games, new & retro, on consoles, computers, handheld & mobile. Also for tech talk, things like PC parts, phones etc.
Post Reply
User avatar
Big Boss Man
Wrestling Mod
Posts: 4187
Joined: Sat Mar 26, 2016 3:12 am

PC powers on, doesn't "post"

Post by Big Boss Man » Fri Jan 04, 2019 4:08 am

Weird error I have encountered. Turned the PC on, it said "no signal" on monitor and didn't post. Seems to be no HDD activity at all. Tried it about six times, changed CMOS battery, tried another monitor, keyboard doesn't show any lights (tried another keyboard too, same issue), mouse lights up but again can see no cursor as nothing appears. Not even the command prompt.

Can't get into BIOS either as it doesn't even show up. Unplugged HDD to see if any message would come up on screen, made no difference. It was Windows 7 updated to 10 and worked fine previously. The PC has the power light on so I assume its not the PSU.

Anyone got any ideas/fixes?. Thanks

User avatar
melancholy
Global Mod
Posts: 1136
Joined: Sat Mar 26, 2016 1:32 am
Location: Indiana

Re: PC powers on, doesn't "post"

Post by melancholy » Fri Jan 04, 2019 10:25 am

Try reseating all the RAM sticks. Or take all but one of them out. If that doesn’t work, then it’s probably not good news for the motherboard.

ian
Null Dream Team
Posts: 1529
Joined: Sun Mar 27, 2016 2:36 am

Re: PC powers on, doesn't "post"

Post by ian » Fri Jan 04, 2019 4:05 pm

Motherboard graphics or discrete GPU?

I’d try a different video card if possible. If no output at all, then try Mels suggestion, be sure to try each single stick you have in each slot, failing that try a different psu. After all that, then you’re looking at serious mobo problems.

What motherboard is it?
Windows 10 updates did some similar shit to my computers (yes, more than one) recently. AMD was an easy fix, I had to power cycle my intel board a few times.
The English language had deteriorated into a hybrid of hillbilly, valleygirl, inner-city slang and various grunts. Joe was able to understand them, but when he spoke in an ordinary voice he sounded pompous and faggy to them.

User avatar
Big Boss Man
Wrestling Mod
Posts: 4187
Joined: Sat Mar 26, 2016 3:12 am

Re: PC powers on, doesn't "post"

Post by Big Boss Man » Fri Jan 04, 2019 11:23 pm

Many thanks Mel and Ian. Tried the CMOS battery again (left the battery out for about 2-3 minutes then put it back in). Did the RAM check, took one RAM stick out first to test, left it out for a minute or so too, put it back in, put everything back together and... it worked!!. Booted to a command prompt type screen saying to go to BIOS and alter settings etc. Changed date and time etc and it booted into Windows 10. Added the other RAM stick back and that worked too so I assume the CMOS battery was the issue. Thanks again for the tips and advice, much appreciated!

User avatar
melancholy
Global Mod
Posts: 1136
Joined: Sat Mar 26, 2016 1:32 am
Location: Indiana

Re: PC powers on, doesn't "post"

Post by melancholy » Sat Jan 05, 2019 1:56 pm

If this ever happens again at some point, when you take the CMOS out hold down the power button afterwards. It will drain the residual power out of the board faster.

User avatar
Big Boss Man
Wrestling Mod
Posts: 4187
Joined: Sat Mar 26, 2016 3:12 am

Re: PC powers on, doesn't "post"

Post by Big Boss Man » Sat Jan 05, 2019 6:57 pm

Thanks Mel. I forgot to mention I also held the power button on the computer in for thirty seconds as I read it drains any power that is within the system. When the PC powered on, the power button lit up on its own too, where usually you have to press the power button in for it to light up and power on. I've no idea what caused the issue(s), but I'm glad its back to normal & working now. Also the HDD health is at 100% so I'm assuming it wasn't a HDD issue.

Post Reply